torsdag den 5. marts 2009

kost og trivsel

Endnu et spørgsmål om trivsel for de små og for os store.

Der skal vitaminer til for at man som både stor og lille kan klare en hverdag med alt hvad der hører til i dagens Danmark.

Alt for meget hvidt hvede brød er desværre stadig en stor del af madpakken hos mange børn, og hvede er ok, hvis resten af indholdet opvejer det, ved at indholde en masse vitaminer og mineraler.

De anbefalede seks om dagen er gode at sætte som mål for madpakken.

Her er nogle forslag til madpakker der ikke indeholder flade rugbrødsmader. Madpakker som herhjemme medbringes både af voksne og af børn.

søndag den 1. marts 2009

Rollemodel

Vi prøver at fortælle vores børn hvordan de skal opføre sig og hvad der sømmer sig i bestemte situationer. Det bedste vi dog kan gøre er altid selv at være det gode eksempel, altså opfør dig som du vil have dine børn skal opføre sig. At have en rollemodel er vigtigt for alle børn og voksne. En de kan sammenligne sig med eller lære af, aflæse og afprøve. Børn opserverer ofte hvordan man handler i en given situation og udfaldet deraf , før de selv prøver en ligende situation på egen hånd. Hvis ens temperament løber af med en i en situation er det meget tænkeligt at ens barn vil reagere ligeledes i en ligende situation. " Gør som jeg siger, ikke som jeg gør" virker sjældent.
Som rollemodel handler det om at være konsekvent i sine handlinger. Her har vi muslimer en fordel for vi har regler for stort set alt, så er det bare at implementere dem, hvilket jo også er lettere sagt end gjort, alhamdullah.
I alle livts aspekter har efterligning en af de største funktioner. ikke kun for børn.

Profeten (saw) stædfestede traktaten af hudaybiyah og befalede sine ledsagere til at rejse sig og slagte deres offerdyr og barbere deres hoveder, men ingen af dem rejste sig.
Han (saw) sagde det til dem 3 gange men ingen så ud til at gøre noget. Så gik profeten til sin kone umm salamah og fortalte hvad han havde oplevet med folket.

Umm salamah, sagde: oh, budbringer fra allah, gå ud og snak ikke med nogen af dem før du har slagtet dit offerdyr og barberet dit hoved. Profeten tog hendes råd og gjorde som hun havde sagt. Da ledsagerne så det fik de travlt med at ofre deres dyr og barbere deres hoveder.

Voksne har også brug for rollemodeller, men i en mindre grad, fordi de har prøvet en del selv og kender udfaldet, alligevel er det ofte i nye situationer vigtig at have en slags rollemodel eller mentor at spejle sig i.

Det kan være svært som muslim at gennem trumfe sin rollemodel for barnet opvokset i Danmark. Hverdag mødes barnet af et hav af rollemodeller, som det skal forholde sig til og et samfund der står i skarp kontrast til den rolle barnet hjemmefra er opdraget til at værdsætte.
Bl.a. det meget opdelte rollemønster som kan være svært at finde hos unge etniske danskere.
Det kan være svært som muslimsk mor hver dag at skulle rette sit barn ind på den islamiske vej, når det kommer hjem med nye ideer fra skolen, om hvordan det er i orden at opføre sig.
Bl.a. er der en stor forskel på hvordan forholdet mellem forældre og børn er i en dansk familie og en islamisk familie. Ligeledes er forholdet mellem lærere og elev anderledes i Danmark end i islamiske lande hvor forældrene også har langt mere at skulle have sagt i forhold til deres børn og den måde de bliver undervist på og de værdier der igennem undervisningen formidles til barnet.


Al-Jaahidh fortalte at Uqbah Ibn Abu Sufyaan sende sine to sønner til en lærer, sigende( til læreren): Det første jeg vil have dig til at gøre er at forbedre dig selv foran mine sønner, for de vil knytte sig til dig, med deres øjne fokusseret på dine gerninger. Hvad der ses som godt for dem er det du anerkender og hvad der ses som dårligt for dem er det du tager afstand fra. Lær dem de kloge mænds biografier , og de lærdes ophøjede karakter. Afskæk dem med at jeg vil straffe dem hvis, de ikke adlyder dig, og vær for dem som en læge der kun udskriver medicin ved en sygdom med dianose. Jeg sætter min lid til at du giver dem det bedst mulige uddannelse, og jeg vil ikke undskylde dig hvis du fejler.


( fra bøgerne: building muslim families og how to bring up your children islamically)